Uppstartsmöte

Publicerad 2021-01-14.
Beräknad lästid 3 min.
#Planering#Förberedelsefas

Uppstartsmöte

Vi hade ett bra möte där vi blev introducerade till projektet i stort, vad man önskar uppnå och i grova drag hur man tänkt gå till väga. För att ge en översiktlig bild av projektet kan man beskriva det på följande sätt:

Mycket av den kommunikation som sker världen runt idag sker genom radiosignaler som skickas med hjälp av antenner. Combitech AB driver idag anläggningen Antennmätplats Arboga (AMPA) där man utför mätningar på olika typer av farkostantenner för att optimera antennernas funktion. När man gör detta utgår man idag från fast antenn som utför mätningar på en farkost som placeras på en mätplats. Farkostens roteras sedan för att man ska kunna mäta hur dess antenner hanterar radiosignaler från olika vinklar. Då antennerna som idag utför mätningarna är stationära behöver det objekt som ska mätas transporteras till Arboga för att en mätning ska kunna genomföras.

Det man nu vill skapa är ett portabelt mätsystem som kan placeras på t.ex. en drönare för att mäta antennstyrka och som inte är beroende av geografisk placering. Detta skulle möjliggöra att mätobjektet inte behöver transporteras till Arboga för en mätning vilket kan vara resurskrävande ur både ett ekonomisk och tidsmässigt perspektiv. Detta projekts syfte är med andra ord att skapa ett portabelt mätsystem. Vidare skulle detta även innebära att objektet med de antenner som ska mätas inte längre behöver vara det som roterar. Vilket gör att mätobjektet inte behöver placeras på en specifik plats som klarar av att rotera det.

Det finns även ett behov av att ta fram en plattform för presentation av den mätdata som samlas in. Idag sker denna presentation på en rad olika sätt i olika system och anpassas utifrån kundspecifika önskemål. Projektet har delats in i två delar som beskrivs nedan.

Del 1 I den första delen av projektet läggs fokus på skapandet av ett IT-system som kan hantera insamling, hantering och sparande av mätdata. Combitech har ett fungerande system för hur själva mätningen av antennsignaler genomförs men för att signalerna ska få relevans behöver mätsystemets position fastställas med en större noggrannhet än vad som erbjuds med vanlig GPS, detta kommer att ske med hjälp av Real-Time Kinematic (RTK). Vidare kommer programvara skapad med Python som körs i Linuxmiljö att tas fram för hantering och sparande av mätdata.

Del 2 I den andra delen av projektet läggs fokus på skapandet av ett IT-system som ska presentera den mätdata som samlats in på ett visuellt sätt. Detta system ska även möjliggöra att man framledes kan lägga till flera typer av visuellpresentation. Detta system kommer vara webbaserat och tas fram med HTML, CSS, JavaScript, React, Express och NodeJS.

© 2021 Nilsson & Enerholm
Skapad med
☕ 🍕 🍺 🍜 💖